PROJEKAT EDUKACIJE PLJOČKANJA

Kratak prikaz aktivnosti IPS-a možete pogledati ⇒ PLJOČKANJEpdf

Projekat edukacije pljočkanja predstavlja jednu od temeljnih aktivnosti koje su Rješenjem o priznavanju “pljočkanja” nematerijalnom kulturnom baštinom, članovi udruga i klubova udruženi u Istarski Pljočkarski Savez preuzeli. Projektom su obuhvaćene aktivnosti koje članovi IPS-a, u dogovoru sa predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, poduzimaju kako bi na mlade neraštaje prenijeli ovu tradicijsku igru.

Projektom je predviđeno da se održi kratak uvod u povijest, opis pravila i načina igranja nakon čega se nastavlja sa praktičnim dijelom pokazivanja igre u kojoj sudjeluju i djeca.

U edukacijskim radionicama, koje se organizirano održavaju od 2013. godine, upoznali smo oko 5500-6000 polaznika sa poviješću i osnovama igre “pljočkanja”, te na taj način spasili od zaborava, ne samo igru “pljočkanje”, već riječi i termine koji se koriste uz igru.

IPS ima namjeru proširiti projekat edukacije na način da u projekat uključi 4 – 8 osnovnih škola u kojima bi se, kroz program zavičajne nastave i tjelesnog odgoja, osnovale pljočkarske sekcije učenika koje bi sudjelovale na završnom turniru “Prvenstvu Istre u pljočkanju” za Osnovne škole.