MEĐUNARODNI FESTIVAL PLJOČKANJA

“međunarodni festival pljočkanja”, MFP, je projekat koji je IPS započeo 2016. godine i predstavlja početak djelovanja IPS-a unutar ETSGA-AEJeST-a, Europske Asocijacije Tradicionalnih Igara i Sportova, koje je IPS punopravni član.

7. “međunarodni festival pljočkanja” održati će se 8. i 9. rujna 2023. godine u Svetvinčentu kao dio događanja vezanih za obilježavanje 20 godina donošenja UNESCO Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine. 

6. “međunarodni festival pljočkanja” održan je 9. i 10. rujna 2022. godine u Svetvinčentu; kaštel Morosini-Grimani uz međunarodni znanstveni skup pod nazivom: “Budućnost tradicijskih igara i sportova: ulaganje u obrazovanje”. Zbog vremenskih prilika festival na otvorenom nije bilo moguće održati.

5. “međunarodni festival pljočkanja” održan je 23/10/2021. godine u Svetvinčentu, u obnovljenom kaštelu Morosini-Grimani. 22/10/2021 je održan 3. međunarodni skup pod nazivom: “Uloga tradicijskih igara i sportova u razvoju lokalnih zajednica kroz održivi turizam” a dan nakon toga 20. redovna i izborna skupština AEJeST-a. 

2020. godine, zbog pandemije Coronavirusa, festival nije održan ali je uspješno održan 2. međunarodni znanstveni skup pod nazivom; “Tradicijske igre i sportovi u kontekstu turizma”, skup je održan ON LINE putem Zoom aplikacije 7/12./2020. godine

4. “međunarodni festival pljočkanja” održan je od 13. do 15. lipnja 2019. godine u Svetvinčentu. U sklopu festivala održan je međunarodni znanstveni skup na temu tradicijskih igara i sportova. Skupu je prisustvovalo ukupno osam izlagača koji su predstavili svoje radove. U sklopu festivala potpisan je memorandum o suradnji sa Savezom slijepih IŽ, kojeg su potpisali gosp. Armando Fabijančić za IPS i gosp. Zlatko Kuftić za SSIŽ.

Od 23. do 25. lipnja 2018. godine festival je održan u Svetvinčentu. U sklopu “3. međunarodnog festivala pljočkanja” održan je interesantan okrugli stol na temu tradicijskih igara i sportova, prezentacije europskih projekata Osnovnih škola iz Svetvinčenta i Rovinja te održan međunarodni pljočkarski turnir parova na kojima su nastupili igrači iz pet zemalja.

2017. godine je održan “2. međunarodni festival pljočkanja” 24. i 25. ožujka u Buzetu i Umagu. Ovom manifestacijom IPS se dokazao kao ozbiljan partner AEJeST-u, u sklopu festivala održan je sastanak Upravnog odbora AEJeST-a, te prepoznatljiv i dosljedan promotor “nematerijalne kulturne baštine RH” u Europi.