7. MEĐUNARODNI FESTIVAL PLJOČKANJA

Petak i subotu, 8. i 9. rujna 2023. godine u Svetvinčentu je održan 7. MFP uz svoj možemo reći ustaljen program.

U petak sa početkom u 9,30 održano je svečano otvorenje festivala u kaštelu Grimani Morosini nakon čega je sa radom započeo međunarodni skup na temu: Očuvanje tradicijskih igara i sportova za društvenu inkluziju, a posvećen je bio obilježavanju 20 godina UNESCO Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine. Na skupu je sudjelovalo 9 stručnjaka iz šest zemalja uključujući Hrvatsku. Skup je bio namijenjen učiteljima i osobama iz obrazovanja. Održavanje skupa, koji je ove godine održan po peti puta, predstavlja vrlo značajan dio rada IPS-a koji “pljočkanje” prezentira diljem svijeta a time i Istru kao regiju bogatog kulturnog nasljeđa.

Subota je bio dan za pljočkanje pa je u popularnoj Žlinji održan međunarodni turnir u pljočkanju i turnir u gađanju “fiondama”. Nositelji turnira su bili “Istarski Pljočkarski Savez” i udruga STK “Istrijanske fjonde” iz Pule.

Na prigodnom turniru u pljočkanju parova sudjelovalo je 12 parova. Na kraju su slavili domaćini Sebastijan Puh i Toni Folo pobjedom nad drugoplasiranima Brankom Družetom i Robertom Zovićem. Treće mjesto osvojili su Armando Fabijančić i Vlado Agapito dok je četvrto mjesto pripalo Vlatku Sariću i Samiru Hafizoviću.

Uz turnir u pljočkanju po prvi puta na festivalu je održan turnir u gađanju fjondama (praćkama) u organizaciji kluba “Istrijanske fjonde” iz Pule, udruga koja dugi godina niz prenosi ovu tradicijsku igru a organizatori su dugogodišnjeg “svjetskog prvenstva” u gađanju fjondama na Velom Vrhu u Puli. 

Održavanje Festivala je omogućilo Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, Županija Istarska i Općina Svetvinčenat i  TZ Općine Svetvinčenat.

PRATITE: https://www.facebook.com/pljockarilanterna