FINALE ŠKOLSKE LIGE PLJOČKANJA

Dana, 4/4/2023. godine u Sv. Petru u Šumi je održan dugo najavljivani i iščekivani finalni turnir u ekipnom pljočkanju za polaznike osnovnih škola. Natjecanju je pristupilo ukupno 12 škola a natjecali su se mladi od 9 do 12 godina starosti.
Po vrlo lijepom vremenu natjecale su se ekipe sastavljene od po osam polaznika, dječaka i djevojčica. Na kraju su najbolji bili mladi pljočkari iz OŠ Svetvinčenat koji su u finalu nadmašili vršnjake iz OŠ Krnica i time osvojili prijelazni pehar i titulu Prvaka Istre. U utakmici za treće i četvrto mjesto domaćini iz POŠ Sv. Petar u Šumi su bili bolji od pljočkara iz OŠ Poreč koji su se morali zadovoljiti četvrtim mjestom.
Cijeli projekat, pokrenut na inicijativu IPS-a, potaknut je učešćem HSTIS-a u Erasmus+ projektu OPPORTUNITY, kojemu je cilj poticanje socijalne uključenosti i rodne jednakosti u formalnom i neformalnom obrazovanju, te će se nastaviti i slijedećih godina. Veseli vrlo veliki interes škola koje su uvidjele važnost njegovanja pljočkanja koje je kao što znamo upisano u UNESCO Registar dobrih praksi kao dio svijetske nematerijalne kulturne baštine.