“PLJOČKANJE” U REGISTRU DOBRIH PRAKSI UNESCO-a

1. prosinac, 2022. –UNESCO-ov Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine pozitivno je ocijenio multinacionalnu nominaciju u kojoj sudjeluje i Hrvatska te u Registar dobrih praksi UNESCO-a upisao “Tocati – Shared Programme for the Safeguard of traditional games and sports“ koju je za Registar dobrih praksi UNESCO-a inicirala Italija, a pridružile su joj se Hrvatska zajedno s Belgijom, Ciprom i Francuskom.
Tocatì je zajednički program za očuvanje tradicijskih igara i sportova koji se razvijao tijekom godina zahvaljujući međunarodnoj mreži zajednica, grupa i pojedinaca, uključujući nositelje tradicijskih igara i sportova, sve uz potporu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih institucija i udruga.
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, prepoznalo je rad i napore Istarskog Pljočkarskog Saveza, te se mreži pridružilo sa pučkom igrom „Pljočkanje“, koja je upisana u Registar kulturnih dobara RH: https://registar.kulturnadobra.hr/#/details/Z-6705; igri koja je najviše zastupljena u Istri, gdje ju kao krovna udruga čuva i njeguje Istarski Pljočkarski Savez (IPS).;
Prva međunarodna radionica o dobrim praksama zaštite tradicijskih igara i sportova a time i pljočkanja održana je u Svetvinčentu, 2019. godine, a na inicijativu Istarskog pljočkarskog saveza 2020. godine održan je webinar na temu „Tradicijski sportovi i igre u kontekstu turizma“ okupljajući partnere iz nominacijske mreže. Praksa je nastavljena 2021. godine kroz “Ulogu tradicijskih igara i sportova u razvoju lokalnih zajednica u kontekstu održivog turizma” i ovogodišnji skup pod nazivom: “Budućnost tradicijskih igara i sportova: ulaganje u obrazovanje”.
Podsjetimo da su na temelju inicijative IPS-a u kurikulume osnovnih škola Istre uvrštene tradicijske igre i sportovi te da će se kroz tekuću školsku godinu po prvi puta održati “Školska liga pljočkanja” i certificirane edukacije za učitelje.
Istarski pljočkarski savez (IPS) je mreža nevladinih organizacija (pljočkarski-sportski klubovi), koje su identificirane kao nositelji: ŠPK “Agroturist”, PK “45 Paralela”, PK “Škrilja”, PK “Radigoza”, PK “Marčenegla”, PK Lanterna”, PK “Sveti Petar”, ŠPK “Murine”, SRK “Sutivanac” i PK “Žminj”.
Ovim putem hvala svim pojedincima, pljočkarima i udrugama koje su dale svoj doprinos ovom povijesnom rezultatu.