SVEČANO OTVOREN “NACIONALNI CENTAR PLJOČKANJA”

U subotu, 9. Srpnja 2022. godine, sa početkom u 9,00 sati, svečanom ceremonijom otvoren je “nacionalni centar pljočkanja” u Sv. Petru u Šumi te nakon toga održan dugo najavljivani susret pljočkarskih reprezentacija Hrvatske, BiH, Italije i Slovenije.
Ovom svečanom događaju prisustvovali su visoki dužnosnici RH, županije Istarske te načelnici susjednih općina i članovi reprezentacija. Uz načelnika općine Sv. Petar u Šumi, gosp. Maria Bratulića ističemo prisustvo gosp. Tomislava Družaka, državnog tajnika za sport RH, Saborskog zastupnika gosp. Antona Klimana izaslanika predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića te gospođu Jessicu Acquavita zamjenicu župana Istarske Županije.
Prvu simboličnu pljočku bacili su Ivan Vesnaver i Vinko Bratulić, u ime svih onih generacija koje su održavale i očuvale ovu igru kao nematerijalnu kulturnu baštinu RH, a nakon njih i ostali prisutni dužnosnici.
 
   
Natjecanje je održano prema sistemu svaki sa svakim a na kraju je reprezentacija Italije bila najbolja sa ostvarene tri pobjede, ispred Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Održavanje ovakvih natjecanja predstavlja veliki iskorak u poimanju tradicijskih sportova o čemu smo dobili brojne pohvale širom Europe. 
Nakon održanog susreta reprezentacija, u 17,00 sati, započeo je tradicionalni otvoreni turnir parova “PETROVA 2022” koji je trajao duboko u noć, zahvaljujući postavljenoj rasvijeti. Napomenimo da centar ima 12 igrališta (pljočkališta) te je opremljen sanitarnim čvorom, parkingom i sjedećim mjestima za stotinjak posjetitelja.
 
Više fotografija možete vidjeti na: https://www.facebook.com/pljockarilanterna/