IPS NA SASTANKU UO AEJeST-a

  1. i 7. prosinca 2019. godine, predstavnik Istarskog Pljočkarskog Saveza, Milivoj Pacenti prisustvovao je redovnoj godišnjoj sjednici Upravnog odbora AEJeST-a koje je održano u Bergi, u Španjolskoj.

Kao što smo to više puta istaknuli AEJeST okuplja preko 70 organizacija iz 16 Europskih zemalja sa ukupnim članstvom od preko 850 000 članova, pa imenovanje M. Pacentija članom Upravnog odbora predstavlja veliko priznanje IPS-u na svom bogatom dosadašnjem radu i doprinosu na zaštiti igara i sportova kao dijela tradicijske kulture u RH.

Uz redovni sastanak UO održan je i prvi radni sastanak grupe partnera vezan za međunarodni projekat kojeg pokreće AEJeST. Glavni je cilj projekta promocija tradicijskih sportova i igara kao alata za poticanje socijalne uključenosti i rodne ravnopravnosti u kontekstu obrazovanja.

Partner u ime Hrvatske je Hrvatski Savez Tradicijskih Igara i Sportova, HSTIS, kojeg je Istarski Pljočkarski Savez bio inicijator osnivanja i koji ima sjedište u Buzetu sa namjerom okupljanja svih udruga, pojedinaca i grupe sa područja Hrvatske koje djeluju na području zaštite tradicijskih igara i sportova. Uz IPS u Savezu su još i „Olimpijada starih športova“ iz Brođanaca te „Družba vitezova zlatnog kaleža“ iz Donje Stubice. Nadalje IPS već duži niz godina vrlo uspješno provodi edukacijske radionice u školama a svoje djelovanje proširuje i na udruge koje okupljaju osobe sa invaliditetom.

Koordinator projekta je INEFC, nacionalni institut za tjelesni odgoj Katalonije a uz AEJeST i HSTIS u projektu sudjeluju i Univerzitet iz Leide u Španjolskoj, Univerzitet iz Coimbre u Portugalu, Institut za razvoj sporta i edukacije IRSiE iz Poljskoj, ATSJSP (Tuniska udruga za zaštitu igara, sportova i baštine), Associazione Giochi Antichi iz Verone u Italiji i ADISPAZ kao centar osoba s invaliditetom iz Španjolske.