FINALE PRVENSTVA HRVATSKE U PAROVIMA

FINALE PRVENSTVA HRVATSKE U PAROVIMA

U Žminju je u subotu 28. kolovoza 2021. godine, odigran finalni turnir za Prvaka Hrvatske u pljočkanju u parovima (dvojkama). Na turniru je nastupilo ukupno osam ekipa (parova) koji su, ostvarenim plasmanom u REGIONALNIM natjecanjima, stekli to pravo. Na kraju su slavili domaćini, pljočkari iz PK ŽMINJ, odnosno par u sastavu Angelo Bančić i Mario Orbanić koji su u finalu bili bolji od para iz SRK SUTIVANAC u sastavu Branko Družeta i Mladen Šugar. Treće mjesto osvojili su pljočkari iz PK MOKRICE u sastavu Željko Curman i Darko Tuđa koji su bili uspješniji od Armanda Fabijančića i Zlatka Ančića iz PK MARČENEGLA.

Natjecanje je održano u Mužinima pokraj Žminja na terenima koji su naporima Općine Žminj uređeni za pljočkarska natjecanja a opremljeni su i rasvjetom za naćna natjecanja. Prisutne je pozdravio i održao uvodnu riječ Željko Plavčić – načelnik Općine Žminj, koji je na taj način potvrdio namjeru Općine ŽMINJ da podrži revitalizaciju i razvoj ovog sporta. Domaćinima susreta pljočkarima iz PK ŽMINJ, čestitke za organizaciju.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/pljockarilanterna 

TURNIR “BUMBARSKA FEŠTA 2021”

TURNIR “BUMBARSKA FEŠTA 2021”

U subotu 14. kolovoza 2021. godine, usprkos velikoj vrućini i epidemiološkim mjerama, u Vodnjanu je održan tradicionalni turnir u  pljočkanju parova. Prijavilo se 13 parova i nakon odigranih sureta prvo mjesto su osvojili pljočkari iz PK ŽMINJA, Dragan Matika i Boris Tomišić ispred Branka Družete i Roberta Zovića iz SRK SUTIVANCA. Treće mjesto pripalo je Mariju Orbaniću i Josipu Matiki koji su bili uspješniji od para iz PK LANTERNA, Ivana Marijića i Amira Merića.

Turnir su vrlo uspješno organizirali domaćini iz Vodnjana, SPK AGROTURIST te na taj način dali svoj veliki doprinos prevladavanju krize izazvane Coronavirusom. Nadamo se održavanju još kojeg tradicionalnog turnira tijekom ljetne sezone, što u konačnici ovisi ne samo o našim željama nego i o odlukama organizatora pučkih fešti.

PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA I 5. MEĐUNARODNOG FESTIVALA PLJOČKANJA

PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA I 5. MEĐUNARODNOG FESTIVALA PLJOČKANJA

U četvrtak 12. kolovoza je u Svetvinčentu priređena tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen ZBORNIK RADOVA br. 1. Zbornik sadrži radove sa prvog znanstvenog skupa održanog 2019. godine, a nakon toga predstavljene su aktivnosti koje će se održati tijekom 5. međunarodnog festivala pljočkanja, od 21. do 23. listopada 2021. godine.

Tom će prilikom biti održana prezentacija projekta OPPORTUNITY koji je financiran sredstvima EU, održati će se treći znanstveni skup na temu “ULOGA TRADICIJSKIH IGARA I SPORTOVA U RAZVOJU LOKALNIH ZAJEDNICA U KONTEKSTU ODRŽIVOG TURIZMA”, Generalna skupština AEJeST-a te festival pljočkanja. Manifestacija predstavlja krunu desetogodišnjeg djelovanja IPS-a u kojima su ostvareni rezultati prepoznati i vidljivi na Europskom i širem međunarodnom planu.

Na tiskovnoj konferenciji Zbornik je predstavila: dr. Tamara Nikolić Đerić, urednica izdanja, u ime Općine Svetvinčenat: Dean Perković načelnik i Dean Pustijanac direktor TZ Svetvinčenat te Milivoj Pacenti u ime IPS-a.