NASTAVAK EDUKACIJSKIH RADIONICA

NASTAVAK EDUKACIJSKIH RADIONICA

Nakon više od godine dana stanke održana je radionica o pljočkanju za polaznike OŠ ŽMINJ. Članovi PK ŽMINJ, Mario Orbanić i Josip Matika su, uz pomoć Etnografskog muzeja Istre iz Pazina i gosp. Mirjane Margetić, muzejske pedagoginje, održali radionicu u Žminju.

 

Radionici je prisustvovalo 22 polaznika škole koji su se tom prilikom upoznali sa poviješću pljočkanja, izradom kamenih klesanih pljočki te praktičnog igranja i pravila pljočkanja. Nastavak je to dugogodišnje prakse IPS-a kojom nastojimo tradicijsku igru pokazati mladima u skladu sa Veronskom deklaracijom koja poziva sve zemlje EU na uvrštenje tradicijskih igara i sportova u kurikulume osnovnih škola.

II. EUROPSKI FORUM TRADICIJSKIH IGARA I SPORTOVA

II. EUROPSKI FORUM TRADICIJSKIH IGARA I SPORTOVA

14. i 15. svibnja 2021. godine, u organizaciji AEJeST-a i INEFC-a održan je on line forum na kojem se predstavilo 15 organizacija iz Europe, među kojima i Istarski Pljočkarski Savez, IPS i Hrvatski Savez Tradicijskih Igara i Sportova, HSTIS. Forum je pratilo 160 prijavljenih iz 32 zemlje Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Rusije. Ovo za nas predstavlja veliki korak u predstavljanju našeg desetogodišnjeg rada, koji je naišao na veliko odobravanje prisutnih. Uz naš rad ukratko je predstavljen HSTIS kao krovna organizacija tradicijskih igara i sportova u RH. Iskoristili smo priliku da najavimo održavanje godišnje skupštine AEJeST-a koja je zakazana za 22. i 23. Listopad u Svetvinčentu.