ONLINE KONFERENCIJA IPS-a

ONLINE KONFERENCIJA IPS-a

Dana 8. prosinca 2020. godine, održati će se video konferencija na temu: TRADICIJSKI SPORTOVI I IGRE U KONTEKSTU TURIZMA. Konferenciju zajednički organiziraju IPS i HSTIS dok stručnu pomoć možemo zahvaliti Etnografskom muzeju Istre – Museo ethnografico dell’Istria i dr. Tamari Nikolić Đerić te Institutu za turizam iz Zagreba i dr. Jasenki Kranjčević. Na skupu će svoje radove na temu predstaviti nekoliko značajnik autora iz četiri Europske zemlje uključujući Hrvatsku (pogledaj: PROGRAM 8_12_2020). 

Poveznica na link gdje možete pogledati snimku konferencije: https://youtu.be/EIsBLUOGkkY

Predviđeno je izdavnje zbornika radova koje bi trebalo biti gotovo tijekom slijedeće godine.

ZAVRŠENA SEZONA NATJECANJA U PLJOČKANJU

Tradicionalnim MEMORIJALOM završena su ovogodišnja natjecanja u pljočkanju. Obzirom na situaciju vezanu za pandemiju Coronavirusa, možemo biti zadovoljni. Održali smo kompletna natjecanja Prvenstva Hrvatske u pljočkanju u tri discipline: PAROVI, EKIPNO i po prvi puta POJEDINAČNO. Rezultati su poznati, Prvaci Hrvatske u PAROVIMA su Armando Fabijančić, Zlatko Ančić i Elvis Kontić iz Marčenegle, Prvaci Hrvatske u EKIPAMA su Dragan Matika, Boris Tomišić, Mario Orbanić, Loris Maretić, Neven Roža i Anđelo Banko koji su tu titulu odnijeli u Žminj a prvak Hrvatske u disciplini POJEDINAČNO je Branko Družeta koji je titulu Prvaka Hrvatske osvojio za SRK Sutivanac. Ostaje zapisano da su neke ekipe ostvarile “povijesne” rezultate pa tako treba istaknuti treće mjesto ŠPK Murina u EKIPAMA i druga mjesta u EKIPAMA i POJEDINCIMA za PK Mokrice.

U skladu sa Propozicijama formirana je “rang lista najboljih pljočkara” koju su ove godine podijelili Dragan Matika i Vlatko Sarić sa osvojenim jednakim brojem bodova, rang liste možete pogledati ovdje: LIGA rang lista najboljih pljočkara

Memorijal je održan, u skladu sa uputama Stožera civilne zaštite, na sajmištu u Vodnjanu u organizaciji PK ŠKRILJA iz Pule kojima treba čestitati na odlično pripremljenom i provedenom turniru. Pobjednici su par iz PK Žminj ispred PK Murine, doke je treće mjesto osvojima ekipa ŠPK Škrilja ispred PK Marčenegla.

OPPORTUNITY

OPPORTUNITY

OPPORTUNITY je europski projekt koji se financira u okviru Erasmus+ poziva. Inicijativa je to devet organizacija koje predstavljaju različite sektore (sport, kulturu i obrazovanje). Projekt financira Europska komisija (382.536 eura), a trajanje je ograničeno na 36 mjeseci (2021. – 2023.).

Konzorcij se sastoji od sljedećih institucija:

  • P1 Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC). Španjolska. Koordinator
  • P2 Universitat de Lleida (Katalonija). Španjolska
  • P3 Asociación de Padres Disminuidos Psíquicos La Paz (ADISPAZ). Španjolska
  • P4 Universidade de Coimbra. Portugal
  • P5 Associazione Giochi Antichi, Verona. Italija
  • P6 Hrvatski Savez Tradicijskih Igara i Sportova. Hrvatska
  • P7 Instytut Rozwoju Sportu i Edukacji. Poljska.
  • Udruga P8 Tunisienne de Sauvegarde des Jeux et Sports du Patrimoine (ATSJSP). Tunis.
  • Udruga P9 Europeenne des Jeux et Sports Traditionnels (AEJeST)

Projekt također podržava 39 organizacija kao pridruženih članova, uključujući UNESCO i Međunarodnu asocijaciju tradicijskih sportova i igara (ITSGA). Među njima je i Hrvatska komisija za UNESCO i UO za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

U sklopu projekta provodi se anketa koja se nalazi na webstranici: http://hstis.hr/index.php/2020/11/11/hstis-partner-u-erasmus-projektu/ 

FINALE POJEDINACA

FINALE POJEDINACA

U Oroslavju je u subotu 3. listopada 2020. godine, održano finale Prvenstva Hrvatske u pljočkanju pojedinaca. Natjecanje koje je ove godine prvi puta održano, a kako smo vidjeli, izazvalo je veliki interes među pljočkarima. Kao što je to Propozicijama utvrđeno, natjecanju je prisustvovalo ukupno 16 natjecatelja koji su izborili plasman u četiri REGIJE (iz svake po 4).

Nakon odigranog eliminacijskog dijela po grupama u drugom dijelu natjecanje je nastavljeno direktnim borbama za plasman. Najuspješniji je na kraju bio Branko Družeta koji je u finalu savladao Željka Curmana dok je u meču za treće mjesto Dragan Matika bio bolji od Armanda Fabijančića.

Branko Družeta je time zasluženo osvojio naslov Prvaka Hrvatske i odnio Prijelazni pehar do slijedeće godine. Čestitke i zahvale PK Mokricama na tradicionalnom gostoprimstvu i odličnoj organizaciji turnira.

Održan 21. Savudrija Open

Održan 21. Savudrija Open

U subotu 26. rujna 2020. godine održan je, po 21. put, tradicionalni turnir Savudrija Open. Turnir je u ime Grada Umaga otvorila dogradonačelnica gosp.  Floriana Bassanese Radin, a to je prilikom uručeno posebno priznanje Ivanu Vesnaveru, pljočkaru koji je obilježio posljednjih tridesetak godina revitalizacije i popularizacije pljočkanja.

Obzirom na situaciju sa Coronavirusom te nemogućnost da se održi međunarodni turnir, možemo biti zadovoljni odazivom od 30% od uobičajenog broja natjecatelja. Pobjednik je Branko Družeta koji je u vrlo izjednačenom finalu pobijedio Dragana Matiku, dok je treće mjesto osvojio Boris Tomišić ispred Maria Piljana.

FINALE PAROVA

FINALE PAROVA

U petak 28/8/2020. godine, u Marčenegli je odigrano Finale Prvenstva Hrvatske u pljočkanju za “parove”. Pravo nastupa steklo je osam parova, odnosno ekipa. Nažalost ekipa Agroturista iz Vodnjana zbog opravdanih razloga nije mogla prisustvovati, tako da je natjecanje održano za ukupno sedam (7) ekipa. Titulu najboljeg pljočkarskog para odnijeli su pljočkari ekipe Marčenegle 2 za koju su igrali Armando Fabijančić i Zlatko Ančić koji su u slavili nad drugoplasiranom ekipom Sutivanac 2 u sastavu Robert Zović i Franko Filiplić. Prošlogodišnji slavljenici ekipa Žminja 2 u sastavu Drago Matika i Loris Maretić bili su bolji u partidi za treće mjesto od ekipe Mokrice 1 u sastavu Željko Curman i Darko Tuđa.

Predstoji odigravanje finala za “ekipe” u Svetvinčentu i u konačnici sezone finale “pojedinaca” u Oroslavju 3. listopada 2020. godine.