“PLJOČKANJE” U REGISTRU DOBRIH PRAKSI UNESCO-a

“PLJOČKANJE” U REGISTRU DOBRIH PRAKSI UNESCO-a
1. prosinac, 2022. –UNESCO-ov Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine pozitivno je ocijenio multinacionalnu nominaciju u kojoj sudjeluje i Hrvatska te u Registar dobrih praksi UNESCO-a upisao “Tocati – Shared Programme for the Safeguard of traditional games and sports“ koju je za Registar dobrih praksi UNESCO-a inicirala Italija, a pridružile su joj se Hrvatska zajedno s Belgijom, Ciprom i Francuskom.
Tocatì je zajednički program za očuvanje tradicijskih igara i sportova koji se razvijao tijekom godina zahvaljujući međunarodnoj mreži zajednica, grupa i pojedinaca, uključujući nositelje tradicijskih igara i sportova, sve uz potporu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih institucija i udruga.
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, prepoznalo je rad i napore Istarskog Pljočkarskog Saveza, te se mreži pridružilo sa pučkom igrom „Pljočkanje“, koja je upisana u Registar kulturnih dobara RH: https://registar.kulturnadobra.hr/#/details/Z-6705; igri koja je najviše zastupljena u Istri, gdje ju kao krovna udruga čuva i njeguje Istarski Pljočkarski Savez (IPS).;
Prva međunarodna radionica o dobrim praksama zaštite tradicijskih igara i sportova a time i pljočkanja održana je u Svetvinčentu, 2019. godine, a na inicijativu Istarskog pljočkarskog saveza 2020. godine održan je webinar na temu „Tradicijski sportovi i igre u kontekstu turizma“ okupljajući partnere iz nominacijske mreže. Praksa je nastavljena 2021. godine kroz “Ulogu tradicijskih igara i sportova u razvoju lokalnih zajednica u kontekstu održivog turizma” i ovogodišnji skup pod nazivom: “Budućnost tradicijskih igara i sportova: ulaganje u obrazovanje”.
Podsjetimo da su na temelju inicijative IPS-a u kurikulume osnovnih škola Istre uvrštene tradicijske igre i sportovi te da će se kroz tekuću školsku godinu po prvi puta održati “Školska liga pljočkanja” i certificirane edukacije za učitelje.
Istarski pljočkarski savez (IPS) je mreža nevladinih organizacija (pljočkarski-sportski klubovi), koje su identificirane kao nositelji: ŠPK “Agroturist”, PK “45 Paralela”, PK “Škrilja”, PK “Radigoza”, PK “Marčenegla”, PK Lanterna”, PK “Sveti Petar”, ŠPK “Murine”, SRK “Sutivanac” i PK “Žminj”.
Ovim putem hvala svim pojedincima, pljočkarima i udrugama koje su dale svoj doprinos ovom povijesnom rezultatu.

ZAVRŠENA LIGAŠKA NATJECANJA U PLJOČKANJU

ZAVRŠENA LIGAŠKA NATJECANJA U PLJOČKANJU

Natjecanjima u Subotu, 15. Listopada i Nedjelju 16. Listopada 2022. godine, završena je ovogodišnja Hrvatska Pljočkarska Liga. Natjecanja su održana u Sv. Petru u Šumi na “NACIONALNOM CENTRU PLJOČKANJA”.

Prvaci Hrvatske po disciplinama su:

   

– u disciplini “pojedinačno”: 1. mjesto: Zlatko Ančić; 2. mjesto: Branko Družeta i 3. mjesto: Željko Curman.

– u disciplini “parovi”: 1. mjesto: Dean i Vanja Fabijančić; 2. mjesto: Zlatko Ančić i Armando Fabijančić; 3. mjesto: Željko Curman i Darko Tuđa.

– u disciplini “ekipno”: 1. mjesto: Drago Matika, Boris Tomišić, Loris Maretić i Mario Orbanić iz PK ŽMINJ; 2. mjesto: Emanuel i Kristijan Dajčić, Siniša Vrh i Josip Srblin iz PK SV. PETAR; 3. mjesto: Armando, Dean i Vanja Fabijančić te Zlatko Ančić iz PK MARČENEGLA.

Više fotografija pogledaj na: https://www.facebook.com/pljockarilanterna 

FINALE POJEDINACA; OROSLAVJE 2022

FINALE POJEDINACA; OROSLAVJE 2022
 
U subotu, 8. listopada 2022. godine, u Oroslavju, Hrvatsko zagorje, održano je finale pojedinaca za Prvaka Hrvatske. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Oroslavja gosp. Viktor Šimunić iskazavši na taj način podršku i zainteresiranost Grada Oroslavja za buduće pljočkarske događaje. Natjecanju je, prema Propozicijama Hrvatske pljočkarske lige, pristupilo 16 najbolje plasiranih igrača koji su svoj plasman osigurali natjecanjima u tri regionalne lige. Titulu je osvojio Zlatko Ančić pobjedom nad Brankom Družetom, dok je treće mjesto osvojio Željko Curman pobjedom nad Vlatkom Sarićem.

Bila je to ujedno prilika da gosp. Dragutinu Lončaru uručimo zasluženo priznanje za dugogodišnji rad i doprinos pljočkarskom sportu. Gosp Dragutin Lončar je jedan od zaslužnih pojedinaca za “širenje” pljočkanja na područje Grada Zagreba i Hrvatskog zagorja, za osnivanje “Pljočkarskog Saveza Hrvatske” te općenito za razvoj pljočkarskog sporta.
 
Predstoje nam finalna natecanja u disciplinama “parovi” i “ekipno” koja će se održati u subotu 15. i nedjelju 16. listopada 2022. godine u Sv. Petru u Šumi na “nacionalnom centru pljočkanja”.

PLJOČKANJE ULAZI U KURIKULUME OSNOVNIH ŠKOLA

PLJOČKANJE ULAZI U KURIKULUME OSNOVNIH ŠKOLA

IPS je bio inicijator i predlagač javnog poziva koji je upućen Istarskim osnovnim školama sa ciljem osnivanja školske lige pljočkanja ali i drugih tradicijskih igara i sportova. UO za obrazovanje i tehničku kulturu Istarske županije je podržao inicijativu te pozvao škole da “u okviru svojih programskih mogućnosti pronađu načina da se odazovu i ovoj inicijativi”, na čemu im ovim putem zahvaljujemo.

Vezano za navedenu aktivnost u Svetvinčentu će 9. i 10. rujna 2022. godine, će biti održan znanstveni skup pod nazivom: Budućnost tradicijskih igara i sportova: ulaganje u obrazovanje. Na skupu će učestvovati desetak stručnjaka iz nekoliko Europskih zemalja koji će predstaviti svoja iskustva i istraživanja na nekoliko zadanih tema. Biti će to prilika da učitelje i nastavnike tjelesnog odgoja iz naših škola upoznamo sa projektom koji uključuje i on line seminare u organizaciji Sveučilišta iz Coimbre (Portugal) a za koje će dobiti certifikate edukatora tradicijskih igara i sportova.

Pogledaj: STRUČNI SKUP 2022 poziv za izlaganje_HR

Vjerujemo da će inicijativa donijeti željene rezultate, a u subotu, 10. rujna, će tim povodom biti održan pljočkarski turnir parova.

SVEČANO OTVOREN “NACIONALNI CENTAR PLJOČKANJA”

SVEČANO OTVOREN “NACIONALNI CENTAR PLJOČKANJA”
U subotu, 9. Srpnja 2022. godine, sa početkom u 9,00 sati, svečanom ceremonijom otvoren je “nacionalni centar pljočkanja” u Sv. Petru u Šumi te nakon toga održan dugo najavljivani susret pljočkarskih reprezentacija Hrvatske, BiH, Italije i Slovenije.
Ovom svečanom događaju prisustvovali su visoki dužnosnici RH, županije Istarske te načelnici susjednih općina i članovi reprezentacija. Uz načelnika općine Sv. Petar u Šumi, gosp. Maria Bratulića ističemo prisustvo gosp. Tomislava Družaka, državnog tajnika za sport RH, Saborskog zastupnika gosp. Antona Klimana izaslanika predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića te gospođu Jessicu Acquavita zamjenicu župana Istarske Županije.
Prvu simboličnu pljočku bacili su Ivan Vesnaver i Vinko Bratulić, u ime svih onih generacija koje su održavale i očuvale ovu igru kao nematerijalnu kulturnu baštinu RH, a nakon njih i ostali prisutni dužnosnici.
 
   
Natjecanje je održano prema sistemu svaki sa svakim a na kraju je reprezentacija Italije bila najbolja sa ostvarene tri pobjede, ispred Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Održavanje ovakvih natjecanja predstavlja veliki iskorak u poimanju tradicijskih sportova o čemu smo dobili brojne pohvale širom Europe. 
Nakon održanog susreta reprezentacija, u 17,00 sati, započeo je tradicionalni otvoreni turnir parova “PETROVA 2022” koji je trajao duboko u noć, zahvaljujući postavljenoj rasvijeti. Napomenimo da centar ima 12 igrališta (pljočkališta) te je opremljen sanitarnim čvorom, parkingom i sjedećim mjestima za stotinjak posjetitelja.
 
Više fotografija možete vidjeti na: https://www.facebook.com/pljockarilanterna/

OTVARANJE “NACIONALNOG CENTRA PLJOČKANJA”

OTVARANJE “NACIONALNOG CENTRA PLJOČKANJA”

U Subotu 9. Srpnja 2022. godine, u Sv. Petru u Šumi biti će svečano otvoren “NACIONALNI CENTAR PLJOČKANJA”. Objekat je sagrađen i opremljen prema svim standardima održavanja sportskih natjecanja te spreman za uporabu.

 

Biti će to prigoda da međunarodnim natjecanjem obilježimo ovaj veliki dan. Nakon stanke od dvije godine, uvjetovane Corona virusom, ponovno ćemo održati susret pljočkarskih reprezentacija. Nastupiti će reprezentacije Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije i Slovenije. Inicijativa koja je pokrenuta 2016. godine i za koju smo dobili vrlo povoljne ocijene naših partnera i institucija iz Europe i svijeta, kao izuzetan primjer dobre prakse održavanja međunarodnih natjecanja u disciplinama tradicijskih sportova.

Nakon održanog susreta reprezentacija nastaviti ćemo sa tradicionalnim turnirom parova “PETROVA 2022” kako bi svim zainteresiranim pljočkarima pružili mogućnost uživanja u pljočkanju na ovom izvanrednom objektu.