PRIPREME ZA NATJECATELJSKU SEZONU 2024

PRIPREME ZA NATJECATELJSKU SEZONU 2024

Sredinom Siječnja započeli smo sa pripremama za ovogodišnju natjecateljsku sezonu. Prema Kalendaru natjecanja sezona će biti bogata počevši od natjecanja u Prvenstvu Hrvatske, tradicionalnim turnirima IPS-a, međunarodnim turnirima “POKAL ALPE-ADRIA” pa do susreta pljočkarskih reprezentacija. U sklopu priprema održali smo do sada četiri seminara na kojima smo zainteresirane pljočkare upoznali sa Pravilnikom o pljočkanju, Pravilnikom o sudcu natjecanja te Pravilnikom o voditelju natjecanja. Seminari su osnova za polaganje ispita kojim ćemo po prvi puta dobiti certificirane sudce na svim natjecanjima. Pravilnike možete pogledati ovdje ⇒ Kalendar natjecanja 2024; PRAVILNIK O PLJOČKANJU 2020; PRAVILNIK O SUDCU NATJECANJA

Novost u ovogodišnjem natjecanju predstavlja realizacija ideje koja započinje još 2016. godine, a to je MASTERS TURNIR PSH, koji će se održati krajem godine nakon svih održanih službenih natjecanja. Na MASTERS TURNIRU PSH  pravo nastupa stječe 16 najbolje rangiranih pojedinaca, registriranih u PSH, a osim stjecanja titule pobjednika, pehara i medalja, prvoplasirana četiri natjecatelja podijeliti će i fond dobitaka.

7. MEĐUNARODNI FESTIVAL PLJOČKANJA

7. MEĐUNARODNI FESTIVAL PLJOČKANJA

Petak i subotu, 8. i 9. rujna 2023. godine u Svetvinčentu je održan 7. MFP uz svoj možemo reći ustaljen program.

U petak sa početkom u 9,30 održano je svečano otvorenje festivala u kaštelu Grimani Morosini nakon čega je sa radom započeo međunarodni skup na temu: Očuvanje tradicijskih igara i sportova za društvenu inkluziju, a posvećen je bio obilježavanju 20 godina UNESCO Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine. Na skupu je sudjelovalo 9 stručnjaka iz šest zemalja uključujući Hrvatsku. Skup je bio namijenjen učiteljima i osobama iz obrazovanja. Održavanje skupa, koji je ove godine održan po peti puta, predstavlja vrlo značajan dio rada IPS-a koji “pljočkanje” prezentira diljem svijeta a time i Istru kao regiju bogatog kulturnog nasljeđa.

Subota je bio dan za pljočkanje pa je u popularnoj Žlinji održan međunarodni turnir u pljočkanju i turnir u gađanju “fiondama”. Nositelji turnira su bili “Istarski Pljočkarski Savez” i udruga STK “Istrijanske fjonde” iz Pule.

Na prigodnom turniru u pljočkanju parova sudjelovalo je 12 parova. Na kraju su slavili domaćini Sebastijan Puh i Toni Folo pobjedom nad drugoplasiranima Brankom Družetom i Robertom Zovićem. Treće mjesto osvojili su Armando Fabijančić i Vlado Agapito dok je četvrto mjesto pripalo Vlatku Sariću i Samiru Hafizoviću.

Uz turnir u pljočkanju po prvi puta na festivalu je održan turnir u gađanju fjondama (praćkama) u organizaciji kluba “Istrijanske fjonde” iz Pule, udruga koja dugi godina niz prenosi ovu tradicijsku igru a organizatori su dugogodišnjeg “svjetskog prvenstva” u gađanju fjondama na Velom Vrhu u Puli. 

Održavanje Festivala je omogućilo Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, Županija Istarska i Općina Svetvinčenat i  TZ Općine Svetvinčenat.

PRATITE: https://www.facebook.com/pljockarilanterna 

ODIGRANO PRVENSTVO HRVATSKE ZA EKIPE

ODIGRANO PRVENSTVO HRVATSKE ZA EKIPE

U nedjelju 4. lipnja 2023. godine, u Sv. Petru u Šumi su odigrana posljednja kola Prvenstva Hrvatske u pljočkanju za ekipe. Ove godine je Pljočkarsko-natjecateljska komisija PSH donijela odluku o nešto izmijenjenom obliku natjecanja. Obzirom na smanjeni broj prijavljenih ekipa odigralo se po sistemu svaki sa svakim u jedinstvenoj ligi. Koliko je takav sistem ispravan toliko je pokazao manjkavosti u organizacijskom dijelu provedbe natjecanja. Na komisiji je da utvrdi način natjecanja u slijedećoj natjecateljskoj godini.

Novi – stari prvaci Hrvatske u disciplini ekipno su pljočkari iz PK ŽMINJA koji su na taj način dokazali svoju superiornost, da podsjetimo, ovo je četvrta uzastopna titula Prvaka Hrvatske za ekipu PK ŽMINJ.

Svi rezultati kao i konačna tablica poretka biti će objavljeni na ovim stranicama.

FINALE ŠKOLSKE LIGE PLJOČKANJA

FINALE ŠKOLSKE LIGE PLJOČKANJA
Dana, 4/4/2023. godine u Sv. Petru u Šumi je održan dugo najavljivani i iščekivani finalni turnir u ekipnom pljočkanju za polaznike osnovnih škola. Natjecanju je pristupilo ukupno 12 škola a natjecali su se mladi od 9 do 12 godina starosti.
Po vrlo lijepom vremenu natjecale su se ekipe sastavljene od po osam polaznika, dječaka i djevojčica. Na kraju su najbolji bili mladi pljočkari iz OŠ Svetvinčenat koji su u finalu nadmašili vršnjake iz OŠ Krnica i time osvojili prijelazni pehar i titulu Prvaka Istre. U utakmici za treće i četvrto mjesto domaćini iz POŠ Sv. Petar u Šumi su bili bolji od pljočkara iz OŠ Poreč koji su se morali zadovoljiti četvrtim mjestom.
Cijeli projekat, pokrenut na inicijativu IPS-a, potaknut je učešćem HSTIS-a u Erasmus+ projektu OPPORTUNITY, kojemu je cilj poticanje socijalne uključenosti i rodne jednakosti u formalnom i neformalnom obrazovanju, te će se nastaviti i slijedećih godina. Veseli vrlo veliki interes škola koje su uvidjele važnost njegovanja pljočkanja koje je kao što znamo upisano u UNESCO Registar dobrih praksi kao dio svijetske nematerijalne kulturne baštine.

TRADICIONALNIM MEMORIJALNIM TURNIROM OTVORENA PLJOČKARSKA SEZONA

TRADICIONALNIM MEMORIJALNIM TURNIROM OTVORENA PLJOČKARSKA SEZONA

U nedjelju 26. ožujka 2023. godine u Sv. Petru u Šumi održan je tradicionalni turnir poznat kao MEMORIJALNI turnir koji se godinama održava u spomen pljočkarima koji su svojim radom doprinijeli da pljočkanje postane ovo što je danas, dio svjetske kulturne baštine upisano u Registru dobrih praksi UNESCO-a. Natjecanje je održano na terenima NACIONALNOG CENTRA PLJOČKANJA po vrlo lijepom i ugodnom vremenu za igru.

Turniru se odazvalo čak 24 ekipe parova iz Istre i Hrvatskog zagorja koji su natjecanja započeli prema grupnom rasporedu a nakon kvalifikacijskog dijela održali i eliminacijski dio do finalnih dvoboja. Pobjednici su par iz SRK Sutivanac u sastavu Branko Družeta i Robert Zović koji su u finalu bili bolji od domaćina iz PK Sv. Petra u Šumi u sastavu Kristijan Dajčić i Siniša Vrh. Za treće mjesto natjecai su se pljočkari iz PK Žminj a bolji su bili par Dragan Matika i Boris Tomišić koji su savladali svoje klupske kolege Marija Orbanića i Lorisa Maretića.  

Pred pljočkarima je vrlo bogata sezona a slijedeći je na programu susret polaznika osnovnih škola koji će se održati u Sv. Petru u Šumi 4. travnja 2023. godine kao finale “ŠKOLSKE LIGE PLJOČKANJA”, nakon toga slijede natjecanja u sklopu PRVENSTVA HRVATSKE u disciplinama ekipno, parovi i pojedinci te međunarodna natjecanja za “POKAL ALPE-ADRIA” uz gostovanja u BiH, Italiji i Sloveniji.

“PLJOČKANJE” U REGISTRU DOBRIH PRAKSI UNESCO-a

“PLJOČKANJE” U REGISTRU DOBRIH PRAKSI UNESCO-a
1. prosinac, 2022. –UNESCO-ov Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine pozitivno je ocijenio multinacionalnu nominaciju u kojoj sudjeluje i Hrvatska te u Registar dobrih praksi UNESCO-a upisao “Tocati – Shared Programme for the Safeguard of traditional games and sports“ koju je za Registar dobrih praksi UNESCO-a inicirala Italija, a pridružile su joj se Hrvatska zajedno s Belgijom, Ciprom i Francuskom.
Tocatì je zajednički program za očuvanje tradicijskih igara i sportova koji se razvijao tijekom godina zahvaljujući međunarodnoj mreži zajednica, grupa i pojedinaca, uključujući nositelje tradicijskih igara i sportova, sve uz potporu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih institucija i udruga.
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, prepoznalo je rad i napore Istarskog Pljočkarskog Saveza, te se mreži pridružilo sa pučkom igrom „Pljočkanje“, koja je upisana u Registar kulturnih dobara RH: https://registar.kulturnadobra.hr/#/details/Z-6705; igri koja je najviše zastupljena u Istri, gdje ju kao krovna udruga čuva i njeguje Istarski Pljočkarski Savez (IPS).;
Prva međunarodna radionica o dobrim praksama zaštite tradicijskih igara i sportova a time i pljočkanja održana je u Svetvinčentu, 2019. godine, a na inicijativu Istarskog pljočkarskog saveza 2020. godine održan je webinar na temu „Tradicijski sportovi i igre u kontekstu turizma“ okupljajući partnere iz nominacijske mreže. Praksa je nastavljena 2021. godine kroz “Ulogu tradicijskih igara i sportova u razvoju lokalnih zajednica u kontekstu održivog turizma” i ovogodišnji skup pod nazivom: “Budućnost tradicijskih igara i sportova: ulaganje u obrazovanje”.
Podsjetimo da su na temelju inicijative IPS-a u kurikulume osnovnih škola Istre uvrštene tradicijske igre i sportovi te da će se kroz tekuću školsku godinu po prvi puta održati “Školska liga pljočkanja” i certificirane edukacije za učitelje.
Istarski pljočkarski savez (IPS) je mreža nevladinih organizacija (pljočkarski-sportski klubovi), koje su identificirane kao nositelji: ŠPK “Agroturist”, PK “45 Paralela”, PK “Škrilja”, PK “Radigoza”, PK “Marčenegla”, PK Lanterna”, PK “Sveti Petar”, ŠPK “Murine”, SRK “Sutivanac” i PK “Žminj”.
Ovim putem hvala svim pojedincima, pljočkarima i udrugama koje su dale svoj doprinos ovom povijesnom rezultatu.